Meme kanseri süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin anormal şekilde çoğalması ile ortaya çıkan kanser türüdür. Kadınlarda en sık görülen kanserdir.
Her 8-10 kadından biri, yaşamı boyunca meme kanserine yakalanma riski taşımaktadır. Sadece kadın olmak ve yaş almak meme kanserinde en önemli risk faktörleridir. Ailede meme kanseri olması, genetik yatkınlık, ilk adet yaşının 12 den küçük, menopoza girme yaşının 55 den sonra olması, menopoz sonrası uzun süre hormon yerine koyma tedavisi kullanmak, hiç doğum yapmamış olmak, göğüs bölgesine ışın tedavisi almış olmak memede risk arttırıcı lezyonların varlığı, fazla kilolu olmak, hareketsiz yaşam tarzı bilinen bazı diğer risklerdir.
Meme kanserinde erken tanı, tarama muayeneleri ile mümkündür, diğer kanserlerden en önemli farkı budur ve erken teşhis edildiğinde, doğru tedavi ile çok yüksek oranda tedavi edilebilir.
Ayda bir kez yapacağınız kendi kendine meme muayenesi farkındalığınızı arttırır, gecikmeleri önleyebilir. Yılda bir kez doktor muayenesi ve 40 yaşından itibaren yapılacak tarama mamografileri ile meme kanseri erken teşhis edilebilir.
Doktorunuz meme kanseri açısından özgeçmişinizi, aile hikayenizi ve yaşam alışkanlıklarınızı değerlendirerek sizin meme kanseri olma ihtimalinizi tahmin edebilir. Yüksek riskli kabul edilen grupta iseniz meme kontrolleriniz daha erken yaşta, daha sık ve farklı radyolojik görüntülemeler ile yapılır.
Aslında meme kanseri farklı alt türleri olan hastalık grubudur. Tedavi; hastalığın evresine, tümörün alt tipine, hastanın diğer sağlık verilerine göre kişiye özel planlanır. Farklı branşlardan çok sayıda hekim bir araya gelerek size özel en etkin tedaviyi seçeriz. Buna multidisipliner tedavi denilir.
Meme kanseri tedavisi temel olarak 3 ana yöntemin farklı şekillerde kombine edilmesi ile yapılır.
Multidisipliner yaklaşım, deneyimli ekip, uluslararası güncel tedavi algoritmalarına uyum ile tedavide başarı artar.
Bu değişiklikler her zaman bir kanser belirtisi olmamakla birlikte, tespit edildiğinde mutlaka araştırılması gerekmektedir.
Birkaç farklı yöntemle konulabilir. Bunlar şunlar içerir:
1. Mamografi: Meme kanseri taramalarında en yaygın kullanılan yöntemdir. Mamografi, meme dokusunun röntgen görüntülerini çeker ve anormal kitleler, kireçlenmeler veya lezyonlar tespit edilmesine yardımcı olur.
2.Ultrasonografi: Mamografi ile birlikte kullanılarak daha detaylı bilgi sağlayabilir.
3. MR: Özellikle yoğun meme dokusu olan ve genç kadınlarda ek bilgi sunar. Hastalığın meme içerisindeki yayılımı hakkında detaylı bilgi verir.
4.Biyopsi:Tanı kesinliği için lezyonlardan doku örnekleri alınır ve bu örnekler patoloji incelemesi için laboratuvara gönderilir. Biyopsi sonuçları meme kanseri tanısının kesinliğini sağlar.
Meme kanseri tedavisi; kanserin evresine, türüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Multidisipliner yaklaşım, deneyimli ekip, uluslararası güncel tedavi algoritmalarına uyum ile tedavide başarı artar.
Temel tedavi yöntemleri şunlar içerir:
Cerrahi tedavi:
Onkolojik Tedavi (Kemoterapi, Hormonoterapi, Hedefe Yönelik Tedavi/Akıllı İlaçlar)
Radyoterapi (Işın tedavisi):
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.